Când să implementezi un ERP la un IMM?

... adică toate la vremea lor

Consultanții soft4biz au văzut peste 200 de firme din interior.
Tot discutând cu colegii, am ajuns la concluzia că se pare că există un "pattern" legat de stadiiile de dezvoltare ale firmelor mici și mijlocii.

Adică un model parcurs de firmele mici și mijlocii prin, cu niște stadii concrete de dezvoltare.
Implementarea ERP este actuală și va fi un succes doar dacă ținem cont de stadiul de dezvoltare în care se află firma la momentul respectiv.  

Am identificat groso-modo circa 5+1 etape de dezvoltare ale unui IMM:

  • Stadiul 0: firma există doar în capul antreprenorului, el/ea încearcă să schițeze un Plan de afaceri, Are viziuni, idei, soluții la probleme și discută aceste detalii cu familia/prietenii.

  • Stadiul 1: Firma este înmatriculată la ONRC, începe fugăreala după clienți și contracte, este pe rol validarea în practică a ideilor. Focusul este pe vânzări.

  • Stadiul 2: Singur este greu. Antreprenorul începe să-și facă o echipă. Focusul este pe alegerea noilor colegi, redistribuirea sarcinilor, organizarea muncii. Apar lacune legat de calitate, apar și trebuie stinse "incendii".

  • Stadiul 3: Echipa a crescut frumos, avem deja 8-10-12 oameni. Trebuie recrutat primul manager de nivel mediu (coordonator de departament). Începe să se pună un accent mai mare pe organizare, procese/proceduri/fluxul de informații, documentare. Avem nevoie de "sisteme".

  • Stadiul 4: Firma a ajuns să aibă 30-50 de angajați, este o firmă de mărime mijlocie deja. Este în focus și mai mult eficientizarea. Existența unui CRM-ERP deja începe să fie un must-have. Firma funcționează relativ stabil, cu rezultate bunicele sau chiar bune. Proprietarul începe să facă un pas în spate.

  • Stadiul 5: Proprietarul inițial vrea să vândă sau să dea în administrare firma următoarei generații. Sau firma începe s-o i-a la vale.

 

Odoo text and image block

Este prea devreme să implementezi ERP...

... dacă te aflii în etapa 1 sau 2 de dezvoltare.


De ce spun asta?

  • focusul în etapa 1 este să faci bani, să validezi ideile tale antreprenoriale în practică, să-ți faci loc pe piață

  • focusul în etapa 2 este să-ți clădești o echipă relativ solidă, să înveți că și alții pot face treabă de calitate, să înveți să delegi și să ceri rezolvarea sarcinilor, să organizezi fluxurile minime de activitate în firmă


Nimeni nu spune că în aceste etape un software ERP sau CRM nu ar ajuta ca treburile să meargă mai bine, dar efortul financiar și de timp care trebuie investit nu este neapărat justificat în aceste cazuri.

Odoo text and image block

Începe să te gândești la un software ERP...

... dacă ai atins etapa a 3-a de dezvoltare.

Businessul este realtiv stabil, lucrurile merg binișor, chiar dacă în continuare apar incendii de stins în firmă. Ai vânzări și ai echipă.

Dacă te gândești tot mai des cum ai putea să optimizezi fluxul de informații, să schimbi tabelel Excel și softwareul de facturare sau de gestiune cu un sistem integrat, atunci este momentul să vezi ce este un ERP și cum te poate ajuta o soluție software de acest tip.

Contactează-ne

suntem ochi și urechi, dorim să înțelegem cerințele tale esențiale și 
să-ți oferim cele mai bune soluții.
 
Odoo text and image block

Software-ul ERP este un must-have deja...

... dacă ai ajuns în etapa a 4-a și încă nu ai un sofwater integrat.

Credem că în acest moment este crucial să faci un nou pas în viața frimei tale și să implementezi un software integrat, capabil să gestioneze cele mai imporatnte activități (de la ofertare până la încasări, inclsuiv stocuri, sarcini, etc).

Implementarea unui ERP poate fi un pas care determină modul de lucru de la firma ta pentru următoarele 8-10 ani, fără de care firma ta riscă să se plafoneze.

Așteptăm semnalul tău

fiind pregătiți să livrăm soluții software personalizate și sfaturi de îmbunătățire.


Odoo text and image block

Îți place povestea cu cele 5+1 etape de dezvoltare?


Vrei să aflii mai multe despre focusul tipic al fiecărei etape de dezvoltare, vrei să-ți poziționezi firma și să vezi care ar trebui să fie focusul tău acum?

Downloadează PDF-ul alăturat;
în care ai mai multe informații despre etapele de dezvoltare.