Orice schimbare majoră din cadrul unei firme provoacă stres.
Implementarea unui software ERP, sau orice alt proiect de digitalizare a companiei, este decisă de management (owner sau director executiv), dar este implementată cu ajutorul colegilor.
Într-un studiu anterior antreprenorii (proprietari sau directori ale firmelor mici și mijlocii) au spus că în 20% din cazuri se tem ca proiectul de implementare să fie un eșec datorită rezistenței angajaților.
Deci gestionarea schimbării organizaționale – mai ales la început de an, când antreprenorii sunt plini de idei noi – este un topic interesant.
Pur și simplu câteodată schimbarea poate fi descurajantă și dificilă.
Cei mai mulți oameni preferă să își mențină obiceiurile existente și să stea în zona sa de confort în loc să se aventureze pe un teritoriu necunoscut.
Opțiunea de a schimba viața personală este foarte diferită de îmbrățișarea unei schimbări venite de sus la locul de muncă.
Rezistența la schimbările organizaționale apare din cauza faptului că angajații nu au de ales, ceea ce declanșează sentimente de pierdere a controlului și de incertitudine.
Rezistența la schimbare la locul de muncă se poate manifesta în mai multe moduri, cum ar fi: absenteismul, termenele limită nerespectate, angajamentele nerespectate și un sentiment general de apatie. Toate acestea sunt indicatori comuni ai faptului că angajații nu sunt pe deplin implicați.
Pentru a combate aceste probleme, liderii trebuie să identifice unde sunt șanse să apară rezistența și să elaboreze un plan prevenire.
Propunem să faci acest lucru prin următorii 7 pași.
1. Ascultă preocupările angajaților
Prima strategie de depășire a rezistenței la schimbările organizaționale își are rădăcinile în comunicare. Comunicarea este esențială - lucru pe care majoritatea antreprenorilor și liderilor îl știu deja.
Este bine dacă lași colegii să inițieze conversația.
Oamenii vor ca vocea lor să fie auzită, iar faptul de a le permite să își împărtășească perspectivele poate ajuta la atenuarea frustrării și a confuziei legate de situație.
Gândurile, preocupările și sugestiile angajaților dvs. se vor dovedi neprețuite în orientarea inițiativei dvs. de schimbare și a sentimentului general din spatele acesteia.
Cel puțin, înțelegerea perspectivelor angajaților te va ajuta să înțelegeți mai bine premisele rezistenței lor la schimbare.
2. Definește și comunică motivele pentru schimbare
Următoarea strategie pentru a depăși rezistența la schimbare este definirea motivelor.. Trebuie să ai o strategie de comunicare care implică mai mult decât să le spui angajaților la să se așteapte. Această strategie ar trebui să segmenteze și să vizeze fiecare departament, concentrându-te pe ceea ce este util și important din punctul lor de vedere.
Pe baza unor studii se poate spune că aproape o treime dintre angajați nu înțeleg de ce au loc schimbările. Acest lucru subliniază importanța definirii clare a motivelor pentru schimbare, precum și a comunicării intenției din spatele acesteia.
În acest sens, ar trebui să se pună accentul pe beneficiul angajaților pe termen lung.
3. Crează entuziasm
Modul în care comunici schimbările la locul de muncă are un impact enorm asupra rezistenței care va apărea. Atunci când liderii împărtășesc cu pasiune și din toată inima nevoia de schimbare, convingerea lor poate fi pozitiv contagioasă.
Firma poate construi entuziasm și un sentiment de optimism pentru schimbare.
4. Alege persoanele cheie
Schimbarea poate avea loc doar dacă echipa este de acord, așa că este esențial să acorzi prioritate intereselor și stimulentelor angajaților. Dacă implementezi un nou proces sau un nou flux de lucru – planifică-ți proiectul prin prisma adoptării de către angajați, mai degrabă decât să te concentrezi prea mult pe sistemul în sine.
Nu vă gândiți doar la ceea ce poate face noua metodă.
A pune angajații pe primul loc și a stabili alinierea reprezintă fundamentul pentru încredere, care este crucială pentru schimbarea organizațională.
5. Implicarea colegilor proactivi
O strategie puternică de sus în jos este de a lupta împotriva rezistenței prin cultură.
Liderii inspiraționali stabilesc o cultură a companiei care face ca învingerea rezistenței să fie o parte vitală a managementului schimbării.
Începe prin a instrui membrii echipei care sunt lideri naturali în cadrul organizației. Aceștia vor servi drept modele de influență pentru restul angajaților.
6. Utilizează date
În timp ce rezistența la schimbare la locul de muncă este de obicei un răspuns emoțional, poate fi util să valorificați faptele și datele logice ca strategie suplimentară.
Încurajați angajații să vadă datele cu ochii lor. Aceasta este o modalitate eficientă de a arăta transparență și de a demonstra simultan nevoia de îmbunătățire. Un instrument util în acest sens ar putea fi graficele, care arată într-o variantă vizuală impactul schimbării.
7. Implementează schimbărilor în etape
Nicio transformare la locul de muncă nu are loc peste noapte. Există o pregătire semnificativă înainte de schimbare, împreună cu anticipare și participare din partea angajaților de la toate nivelurile. Implementarea schimbării în etape poate ajuta angajații să adopte noi modalități de lucru, pas cu pas.
O implementare mai lungă, etapizată este aproape întotdeauna cea mai bună cale în comparație cu o schimbare radicală de direcție. Nu numai că implementarea treptată le permite angajaților să se adapteze la schimbare, dar le oferă liderilor șansa de a a modifica (dacă este necesar) din mers unele detalii.
Pe scurt, liderii ar trebui să anticipeze rezistența la schimbările organizaționale. Studiile arătă că rezistența la schimbare este o reacție psihologică și fiziologică.
Depășirea rezistenței la schimbare necesită să fi empatic mai întâi cu motivul pentru care oamenii se opun schimbării, apoi să identifici cauzele rezistenței lor și să previi rezistența.
A avea o înțelegere mai profundă a efectelor emoționale ale schimbării este un prim pas esențial. Cu o mai bună conștientizare de sine și o mai bună comunicare, liderii și managerii pot inspira și influența schimbarea.
Dacă printre planurile tale pentru anul acesta figurează și implementarea unui sistem ERP, atunci poți conta pe sprijinul nostru în managementul schimbării.
Contactează-ne prin completarea acestui formular!