Team building și dezvoltare organizațională cu ajutorul modelului DISC
Efortul depus în muncă și timpul liber de calitate reprezintă o rețetă dovedită pentru progres. Este nevoie de concentrare, dar și de o schimbare de focus, pentru echilibru în viață.
Munca la soft4biz continuă și vara, chiar dacă uneori puțin mai diferit. Considerăm că este bine să acordăm din când în când atenție la ceea ce face ca starea de spirit și performanța echipei să fie din ce în ce mai bună.
S-ar putea să nu fie muncă ”obișnuită”, dar am încercat: să vedem dacă este mit sau realitate concepția potrivit căreia doar munca solicitantă fizic poate fi considerată muncă adevărată.
La mijlocul lunii iulie, pentru a 5-a oară, echipa soft4biz a participat la un training DISC, care a avut ca scop depășirea subiectelor tehnice zilnice (implementare software și personalizare) și o mai bună cunoaștere reciprocă, pentru a înțelege aspectele individuale și tiparele de personalitate.
Prietenul nostru István Köllő, trainer la Polaris Consulting, a oferit contextul profesional, profilurile DISC și " dirijarea spectacolului". Misiunea lui István este de a ajuta organizațiile din Ținutul Secuiesc să transforme munca grea în leadership eficient, devenind astfel mai eficiente la nivel de echipă și evitând epuizarea. Ne-am întrebat dacă este într-adevăr așa! Ei bine, nu am fost dezamăgiți!
La ce este bun profilul DISC și trainingul aferent, cum poate fi acesta un instrument de consolidare a echipei și de dezvoltare organizațională?
Profilul de personalitate DISC® este un instrument foarte precis și științific pentru înțelegerea mai bună a propriei persoane și a celorlalți.
Punctul de plecare pentru această activitate este analiza comportamentală, deoarece comportamentul nostru este o parte vizibilă a personalității noastre, ca vârful aisbergului. Profilul acționează ca o oglindă: arată tendințele din care putem identifica punctele noastre forte și oportunitățile de îmbunătățire.
Privind prin prisma acestei oglinzi, putem vedea și examina următoarele aspecte:
- Cât de coerente sunt intențiile noastre, așa cum gândim, cu mesajul pe care îl transmit acțiunile noastre? Facem față în mod eficient în rolul nostru actual?
- Cum reacționăm sub presiune? Facem parte din soluție sau, uneori punem paie pe foc?
- Cum ne văd ceilalți prin acțiunile noastre? Acceptăm această imagine?
Profilul de personalitate DISC ajută în înțelegeea mai bună a modelului prin exerciții, și în elaborarea pașilor de dezvoltare într-un mod conștient, în funcție de obiectivele și rolul actual al fiecăruia.
În cursul activităților companiei noastre de implementare și personalizare a software-ului ERP, ne aflăm adesea în situația în care avem ocazia de a sprijini progresul clienților noștri și de a le implementa ideile de dezvoltare, de a le oferi consultanță și soluții. Acest lucru implică un fel de atitudine de "atotștiutor". Prin urmare, a fost deosebit de interesant și eliberator să primim sfaturi, idei și o perspectivă externă cu privire la metode prin care ne putem înțelege mai bine unii pe alții și pentru a ne îndrepta mai eficient către obiectivele noastre.
Am constatat că profilul DISC este mult mai mult decât o etichetare a oamenilor în funcție de tiparele D - I - S - C sau o combinație a acestora. Merită să privim mai în profunzime, pentru că atunci obținem informații concrete și semnificative pentru a înțelege intențiile și convingerile celuilalt și, în consecință, posibilitatea de a îmbunătăți comunicarea și munca în echipă.
Așadar, poate părea că stăm degeaba ca greierul, dar noi am adus niște firimituri prețioase în cămara soft4biz, ca o furnică! A fost distractiv și util în același timp, așa că recomanăm oricărei organizații care:
- consideră că munca în echipă coordonată este esențială,
- dorește o performanță mai mare bazată pe diversitatea echipei!