Să privim aceeași poveste printr-o altă perspectivă

 

Este clar pentru toată lumea că investițiile majore, cum ar fi implementarea unui software ERP, sunt de obicei luate de conducerea companiei sau chiar de proprietari. În astfel de cazuri, managerii companiei iau în considerare propriul punct de vedere (și cel al companiei lor).

În articolul anterior puteți citi despre motivele pentru care managerii mijlocii beneficiază de ERP.

Cu toate acestea, nu este întâmplător faptul că atitudinea pozitivă a utilizatorilor simpli, a executanților, este necesară pentru ca implementarea să fie un succes, deoarece fără ei sistemul nu va funcționa.

Acest fapt este uneori trecut cu vederea de către factorii de decizie care uită să "vândă" proiectul ERP personalului.

În cele ce urmează, am dori să evidențiem beneficiile pe care un angajat le poate obține prin implementarea ERP. Considerăm că este foarte important ca managementul să își ia timpul necesar pentru a solicita și sprijini în mod activ angajații, pentru ca proiectul să fie un succes.

Raduly Izabella

  1. Mai puțină înregistrare de date și mai multă muncă creativă

 

Odată cu implementarea unui sistem ERP, angajatul obișnuit trebuie, de obicei, să introducă mai puține date în sistem, deoarece o mare parte din date sunt pur și simplu transferate.

Acest lucru poate însemna multă muncă în funcție de post, de exemplu pentru un funcționar care se ocupă de facturare.

Exemple:

- Un angajat care se ocupă cu emiterea facturilor nu trebuie să adauge manual mai multe articole (până la 2oo de articole) la o factură, ci doar să ia toate articolele dintr-o comandă de vânzare cu un singur click și, eventual, să o modifice atunci când se face o livrare parțială.

- Un gestionar de depozit nu trebuie să introducă din nou toate articolele primite pe o notă de intare-recepție, ci deschide comanda de achiziție creată anterior și (dacă este necesar) o modifică (șterge parțial liniile, corectează cantitățile).

- Înregistrările (de exemplu, stocuri, contabilitate primară) se vor face aproape în timp real în cadrul întreprinderii, în fiecare etapă a lucrului, fiind necesară mai puțină birocrație.

Acest lucru eliberează, de obicei, un număr considerabil de ore de lucru pe durata implementării ERP, pe care managerul de mijloc sau directorul companiei poate să le redirecționeze către alte utilizări.

Acest lucru poate duce la noi sarcini mult mai creative și de mai mare valoare decât înregistrarea de date.

 

  1. " Ștafetă " mai rapidă (verificare, preluare, predare date), etică superioară

 

În mod obișnuit, fiecare angajat are sarcini de rutină la care se pricepe.

De obicei fluxul de lucru este următorul: se preiau datele de la un coleg (care face pasul anterior din proces), se verifică, se completează de un alt coleg și se transmite următorului coleg.

Scopul este, în mod clar, de a face ca ritmul acestui ciclu de lucru să fie cât mai rapid posibil, deoarece astfel se creează cea mai mare valoare adăugată într-un timp util.

Deoarece fiecare persoană din sistemul ERP primește o foarte mare parte a informațiilor pentru propria activitate în setul de date centralizate, există o responsabilitate considerabil mai mare pentru gestionarea datelor (și, prin urmare, a activității realizate).

Problemele care apar atunci când se pasează ștafeta (informații incorecte sau parțiale, muncă pe jumătate efectuată etc.) sunt practic observate, sesizate clar de ceilalți. Toți colegii văd, știu și simt acest lucru.

De aceea, angajații care au performanțe bune nu au de ce să se îngrijoreze de o implementare ERP, deoarece aceasta nu poate fi decât benefică pentru ei. Toată lumea le va vedea performanța reală.

Pe de altă parte, un coleg leneș și indisciplinat nu se va bucura de o implementare ERP, deoarece trista realitate va deveni curând evidentă.

Adesea, implementarea ERP va scoate în evidență cine este performant și cât de bine se descurcă în cadrul companiei.

Aceasta ajută la menținerea unui moral ridicat și la păstrarea unei atitudini etice.

Pe măsură ce se creează mai multă valoare, mai mult profit în companie, cu atât mai mult poate fi redistribuit printre angajați(de exemplu sub formă de salarii sau alte bonusuri), iar acest lucru (într-un caz bun) înseamnă în mod clar o motivare suplimentară a angajaților valoroși.

Exemple tipice:

- În producție, dacă există o evidență a activității desfășurate în fiecare etapă a procesului, este ușor de aflat cine este implicat în producția unui produs în cazul unei reclamații.

- De exemplu, nu va mai trebui să așteptați ca o persoană de la departamentul financiar sau managerul companiei să aprobe o achiziție prin telefon sau e-mail, deoarece puteți face acest lucru mai rapid în sistem, cu un singur click (veți primi un mesaj automat despre ofertă).

Succesul unui sistem ERP este determinat în mare parte de entuziasmul și de orientarea către rezultate a colegilor de muncă.

Vestea proastă este că, în caz contrar, software-ul ERP va fi DOAR un alt sistem.

Așadar, proiectul ERP nu va face decât să facă unele fapte mai evidente:

- dacă ne-am selectat bine colegii și i-am motivat să performeze, acest lucru se va îmbunătăți și va fi și mai vizibil.

- în situații nefavorabile, colegii obosiți, leneși pot opune o rezistență acerbă pentru a descuraja managerul de la o astfel de inovație.

În concluzie, implementarea unui software ERP poate avea un impact foarte pozitiv, mai ales atunci când afacerea are o bază solidă.

 

Oferim cele mai bune soluții software ERP pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Credem că punerea oamenilor pe primul loc și asumarea responsabilității este cea mai bună modalitate de a pune tehnologia și digitalizarea în slujba întreprinderilor.

Migrarea către un nou sistem ERP poate fi un proiect de dezvoltare complex și descurajant.

Dar nu trebuie să fie așa! Noi diminuăm nesiguranța inevitabilă care însoțește proiectele ERP și vă ajutăm să faceți din această tranziție un succes.

 

Doriți să creșteți eficiența companiei dvs. prin implementarea unui software ERP?

Contactați-ne aici:

Email: office@soft4biz.ro

Email: 0752 197 184