Să privim aceeași poveste printr-o altă perspectivă
Este clar pentru toată lumea că investițiile majore, cum ar fi implementarea unui software ERP, sunt de obicei decise de conducerea companiei sau chiar de proprietari.
Este, de asemenea, firesc ca, atunci când ia această decizie, managerul companiei să țină cont de propriile criterii. Cu alte cuvinte, el analizează de ce va fi bine pentru el să aibă un software ERP în compania sa.
Cu toate acestea, este absolut necesar atitudinea pozitivă a managerilor de mijloc (șefii de departamente) cu privire la implementarea și folosirea sistemului ERP, deoarece ei sunt cei care vor fi responsabili de aceasta:
- "se vor lupta cu colegii lor" în timpul implementării software-ului, vor sprijini utilizatorii
- ei utilizează zi de zi sistemul,
- vor actualiza software-ul cu date noi și
- prin urmare, ar trebui să beneficieze și ei de sistem.
Considerăm că este foarte important ca managementul să își ia timpul necesar pentru a solicita contribuția activă a managerilor de mijloc și să le ofere sprijinul necesar pentru ca proiectul să fie un succes.
Aceste beneficii vor fi analizate și prezentate mai jos.
- Evenimente mai transparente: mai mult control
Prin implementarea unui sistem ERP, managerul intermediar - cu ajutorul câtorva liste, filtre sau grafice predefinite - poate avea o vizibilitate completă a ceea ce se întâmplă sub controlul său.
Exemple:
- Un manager de vânzări poate verifica foarte ușor ce oferte de preț sunt în așteptare pentru care nu s-a primit niciun feedback din partea clienților. De asemenea, din câteva click-uri, poate vedea câte întâlniri au avut vânzătorii săi, câte apeluri au efectuat etc.
- Un manager de producție poate verifica rapid care sunt comenzile de producție care se află în criză de timp (sau foarte aproape de aceasta) și poate interveni direct.
- Planificare mai bună: profitați la maxim de ceea ce aveți
O altă responsabilitate a managerului de mijloc este aceea de a valorifica la maximum resursele disponibile (mașini, ore de muncă). Pentru a face acest lucru, acesta trebuie să fie capabil să optimizeze distribuția muncii și să crească eficiența prin realocare.
Exemple tipice:
- Managerul de producție poate vedea cu ușurință cine lucrează și la ce nivel în timpul fazelor de producție, fie în ceea ce privește numărul de operațiuni, cantitatea produsă sau valoarea produsă. Acest lucru poate fi utilizat pentru a lua decizii pe termen mai lung: introducerea unei remunerări bazate pe performanță pentru a face sistemul de remunerare mai echitabil, realocarea sarcinilor de producție etc.
- Din punctul de vedere al managerului de depozit, este posibil să analizeze câte operațiuni de recepție și de prelevare au fost efectuate de fiecare angajat, să recompenseze colegii care au avut o rată de eroare scăzută, să vadă exact volumul de muncă (pe persoană) și să anticipeze cu ușurință când este momentul să angajeze o nouă persoană.
- Decizii mai rapide și mai bune bazate pe date
În întreprinderile mici este foarte frecvent ca deciziile să fie luate pe bază de sentimente, atât de către directorul general, cât și de către conducerea intermediară.
Pentru aceștia din urmă, software-ul ERP poate fi de mare ajutor, deoarece uneori sentimentele și informațiile colectate de la colegi se pot dovedi a fi diferite de cifre.
Pentru acest lucru este necesar ca, cel puțin după implementarea ERP (când o mulțime de date sunt deja disponibile), să elaborăm și să introducem în utilizarea zilnică rapoartele și statisticile care reflectă realitatea.
Un alt mare avantaj al implementării ERP este că puteți vedea nu numai cifrele și trendurile generale, dar cu un click puteți afla și detalii despre acestea. Acest lucru este deosebit de util pentru un manager de mijloc atunci când trebuie să investigheze rezultate de gen "prea frumoase ca să fie adevărate" sau dezastruoase.
Exemple:
- Un director de vânzări își poate da seama rapid, pe baza cifrelor, că unul dintre colegii săi de vânzări are performanțe mult mai slabe decât media, deoarece nu depune suficient efort: de exemplu, are mai puține apeluri telefonice, mai puține întâlniri organizate etc. În astfel de cazuri, pe baza acestor date (pe baza propriilor cunoștințe și a experienței sale, desigur) el poate interveni pentru a remedia situația.
- În cazul în care un client se dovedește a fi rău platnic după câteva luni de cooperare, aceste informații pot fi folosite pentru a lua măsuri în acest sens. De exemplu, la sugestia unui director financiar, puteți mări prețul, crește dobânda la plățile întârziate etc. Important este ca informația să nu fie ascunsă sub preș și să puteți acționa rapid.
Este important de observat că modul în care se fac lucrurile este puternic determinat de entuziasmul și orientarea către rezultate a managerului superior în activitatea sa.
Vestea proastă este că, în caz contrar, software-ul ERP va fi DOAR un alt sistem.
Toate cele trei beneficii ale implementării ERP duc, de fapt, la o mai mare responsabilitate din partea managementului de mijloc pentru ceea ce se întâmplă la nivel intern.
Acesta este visul oricărui director general!
De aici, este doar o chestiune de recompensare a managerului de mijloc în funcție de performanța sa, de stabilire a pietrelor de temelie și de a-i da mână liberă să facă lucrurile cum trebuie.
În concluzie, implementarea unui software ERP poate avea un impact foarte pozitiv, mai ales atunci când afacerea are o bază solidă.
Oferim cele mai bune soluții software ERP pentru întreprinderile mici și mijlocii.
Credem că punerea oamenilor pe primul loc și asumarea responsabilității este cea mai bună modalitate de a pune tehnologia și digitalizarea în slujba întreprinderilor.
Migrarea către un nou sistem ERP poate fi un proiect de dezvoltare complex și descurajant.
Dar nu trebuie să fie așa! Noi diminuăm nesiguranța inevitabilă care însoțește proiectele ERP și vă ajutăm să faceți din această tranziție un succes.
Doriți să creșteți eficiența companiei dvs. prin implementarea unui software ERP?
Email: office@soft4biz.ro
Email: 0752 197 184