Cum să o recunoaștem, să o gestionăm și mai ales să o prevenim
Schimbările majore pot provoca epuizarea echipei la un moment dat. Atunci când o schimbare în organizație (cum ar fi un proiect ERP sau, în cel mai rău caz, o altă transformare majoră care se desfășoară în paralel) depășește capacitatea echipei de asimilare a informațiilor, vor exista semne din ce în ce mai vizibile a oboselii.
Epuizarea poate fi cauzată, și atunci când există mai multe proiecte de schimbare care se desfășoară simultan sau când se creează anumite blocaje (de exemplu, când se așteaptă ca aceiași 1-2 colegi să se ocupe cu o mulțime de sarcini noi).
Această extenuare are ca rezultat tipic:
- randament redus
- mai multe concedii
- în cazuri extreme, demisionări.
Epuizarea în cadrul rutinei zilnice a unei companii poate afecta negativ moralul de lucru, poate reduce motivația echipei și poate pune în pericol succesul (în acest caz, succesul proiectului ERP).
Semne tipice de oboseală:
- Zgomot - Angajații se plâng mai des și mai tare de schimbări.
- Apatia - Indiferență din ce în ce mai mare față de schimbare. Unii se pot retrage din susținerea proiectului, în timp ce alții pot înceta să mai pună întrebări.
- Epuizare - Angajații sunt vizibil obosiți sau epuizați.
- Stres - Oamenii par nervoși în legătură cu schimbările.
- Negativitate - Optimismul oamenilor scade și aceștia abordează proiectul cu cinism.
- Rezistență - Unii oameni resping schimbările, în timp ce alții rezistă cu greu în tăcere.
- Scepticism - Colegii își exprimă îndoiala cu privire la schimbare și nu mai au încredere în succesul proiectului.
Cum să minimalizăm oboseala echipei?
Din nefericire, oboseala este frecventă în cadrul proiectelor ERP - adesea din cauza faptului că schimbările nu au fost gestionate bine pe parcursul proiectului. Ideal ar fi să evitați complet această situație cu o strategie adecvată de gestionare a schimbării.
Dar dacă vă aflați în situația mai puțin ideală în care echipa dvs. este epuizată, există măsuri pe care le puteți lua pentru a minimaliza impactul.
- Monitorizați în permanență echipa, fiind atenți la semnele de avertizare. Detectarea timpurie a oboselii vă permite să oferiți alinare și să evitați efectele negative pe termen lung asupra indivizilor, proiectului și companiei.
- Cereți feedback direct de la angajați și manageri pentru a înțelege amploarea schimbărilor și modul în care răspund colegii.
- Verificați împreună cu angajații cum gestionează volumul de muncă sporit al proiectului și faceți modificări în ceea ce privește alocarea resurselor (transferarea sarcinilor către alți colegi etc.).
- Reîntăriți obiectivul. Un proiect ERP poate dura mai multe luni, așa că este ușor ca oamenii să piardă din vedere obiectivul.
- Subliniați stabilitatea în alte domenii, astfel încât oamenii să nu se simtă copleșiți de ideea că "totul se schimbă deodată".
- Țineți întreaga companie la curent cu progresele înregistrate și sărbătoriți etapele importante pentru a menține ritmul.
Alte câteva sfaturi esențiale pentru a face implementarea software-ului ERP mai rapidă și mai ușoară
Baza succesului unui proiect ERP se află în faza de pregătire.
- Începeți proiectul ERP cu pașii potriviți - stabiliți obiective care să fie în concordanță cu strategia de afaceri, ceea ce face să merite să începeți dezvoltarea.
- Identificați factorii critici de succes care sunt esențiali pentru a vă atinge obiectivele.
- Selectați furnizorul ERP și software-ul ERP potrivit. Primul este la fel de important ca și alegerea software-ului potrivit.
- Începeți cu ”tabula rasa”: importați sau exportați doar date curate și corecte în noul software.
- Nu uitați de activitățile obligatorii după punerea în funcțiune a ERP. Puteți găsi un material mai detaliat în acest sens aici (link).
- Maximizați valoarea soluției ERP cu un plan de îmbunătățire continuă
Oferim cele mai bune soluții software ERP pentru întreprinderile mici și mijlocii.
Credem că punerea oamenilor pe primul loc și asumarea responsabilității este cea mai bună modalitate de a pune tehnologia și digitalizarea în slujba întreprinderilor.
Migrarea către un nou sistem ERP poate fi un proiect de dezvoltare complex și descurajant.
Dar nu trebuie să fie așa! Noi diminuăm nesiguranța inevitabilă care însoțește proiectele ERP și vă ajutăm să faceți din această tranziție un succes.
Doriți să creșteți eficiența companiei dvs. prin implementarea unui software ERP?
Contactați-ne aici:
Email: office@soft4biz.ro
Email: 0752 197 184