... și cum să evitați aceste capcane tipice

 

Software-ul ERP este doar un instrument.
În sine, poate fi un instrument bun sau mai puțin bun, dar în majoritatea cazurilor nu software-ul este cel care face ca proiectele ERP să eșueze.

Imaginați-vă că există un râu mare și că pe ambele maluri ale acestuia se află două echipe.
Pe o parte a râului se află echipa furnizorului de ERP, iar pe cealaltă parte se află echipa clientului.

Să presupunm că există un consens că vor construi un pod peste râu printr-un efort comun. 
La figurat, podul ar trebui să se numească "Implementarea ERP".

 

Izabella Raduly

Pentru acest pod următorii trei piloni sunt esențiali:

 

- OAMENI de ambele părți (în ambele echipe) care sunt gata să facă ceva, optimiști, entuziaști, perseverenți și convinși că acest pod este cu adevărat necesar.
Acesta poate funcționa doar dacă există angajament individual și o bună coordonare.

Când construirea podului este așa-zisa idee genială a unei persoane (șeful) din partea clientului (sau, mai rău, a furnizorului de ERP) și echipa nu îl dorește (nu contează absolut deloc dacă se opune în liniște sau îl respinge cu proteste zgomotoase), atunci există o mare probabilitate că proiectul eșuează.
Așadar, fără OAMENI și fără o ECHIPĂ orientată spre obiective, n-are rost să începem construirea podului (implementarea ERP).

O stare de spirit proastă într-o companie (de exemplu, o echipă cu o atitudine negativă, de genul "ajungem cumva la pensie" sau o echipă care presimte perspectiva reducerii de personal) face ca până și ideea de a construi un pod să fie inutilă.
Să lăsăm totul baltă chiar în acest moment!

Proiectele ERP ar trebui să fie implementate doar într-o companie în creștere sau, în cel mai rău caz, într-o companie stabilă.

Ambele părți trebuie să își cunoască propriile METODE DE LUCRU sau procesele.
Dacă acest lucru nu este înțeles (sau chiar scris), nu există un numitor comun în cadrul celor două echipe, atunci trebuie desfășurate o mulțime de runde suplimentare pentru același rezultat. Dacă niciuna dintre echipe nu este sigură de ceea ce face, în ceea ce privește modul de construcție, atunci eșecul este garantat.
Dacă nu știi ce este betonul, mistria sau cum să le folosești, ai mari probleme.

Aici, desigur, în cazul unui proiect ERP, cele 2 echipe trebuie să aibă 2 tipuri diferite de cunoștințe:

  • furnizorul ERP trebuie să cunoască bine fluxul de implementare și să îl gestioneze,
  • în timp ce echipa clientului trebuie să își cunoască propriile metode de lucru (de exemplu, cum să vândă, cum să stocheze, cum să livreze, cum să factureze).

În calitate de client, dacă descoperiți că furnizorul ERP nu vorbește despre managementul schimbării, nu vă explică etapele implementării sau când este întrebat nu vă poate răspunde, atunci luați-o la fugă! Aceștia pot fi niște genii în IT, dar dacă nu vă pot explica pașii implementării, o să aveți probleme.

Nu în ultimul ar fi bine să cunoaștem și TEHNOLOGIA.
Nu strică să ai câteva cunoștințe de IT din partea furnizorului de ERP, iar din partea clientului ai nevoie de un manager de proiect care cât de cât știe să folosească un computer. Este, de asemenea, un avantaj pentru client să aibă utilizatori cheie care se descurcă bine cu tastatura, iar dacă au mai lucrat cu un software ERP, este un avantaj clar.

Din partea furnizorului, acest lucru poate necesita multe cunoștințe tehnice (mai ales dacă furnizorul se ocupă și de personalizare).
Din partea clientului, este un pic mai simplu, dar, din nou, este important cine face parte din echipa care este responsabilă pentru construirea podului.

Ordinea de mărime a riscurilor este, în linii mari, în concordanță cu cele de mai sus:

1. În absența unor oameni buni și a unei echipe pregătite să acționeze, nu avem niciun motiv să ne implicăm. Fără voință sau disponibilitate, nu există niciun furnizor care să facă din proiect un succes.

2. Nu strică să aveți metode su fluxuri de lucru clare. Pentru companiile mai mici, riscul acestui lucru nu este uriaș, mai ales dacă echipa este flexibilă (în acest caz pur și simplu adoptă modul în care funcționează software-ul).

3. În cele din urmă vine importanța personalizării și a cunoștințelor tehnice.

Bineînțeles, este un avantaj dacă și noi, în calitate de clienți, vedem că nu este suficient să plătim furnizorul pentru a avea succes, ci trebuie să ne implicăm și noi.
Fără implicarea clientului, nu se va ajunge la (aproape) nimic.

În concluzie, implementarea unui software ERP poate avea un impact foarte pozitiv, mai ales atunci când afacerea are o bază solidă.

Oferim cele mai bune soluții software ERP pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Credem că punerea oamenilor pe primul loc și asumarea responsabilității este cea mai bună modalitate de a pune tehnologia și digitalizarea în slujba întreprinderilor.

Implementarea unui nou sistem ERP poate fi un proiect de dezvoltare complex și descurajant.

Dar nu trebuie să fie așa! Noi diminuăm nesiguranța inevitabilă care însoțește proiectele ERP și vă ajutăm să faceți din această tranziție un succes.

 

Doriți să creșteți eficiența companiei dvs. prin implementarea unui software ERP?

Contactați-ne aici:

Email: office@soft4biz.ro

Email: 0752 197 184