Software-ul ERP în opinia microîntreprinderilor și al întreprinderilor mici

 

În lunile aprilie-mai 2023, soft4biz a realizat un sondaj (nereprezentativ) în rândul întreprinderilor mici (10-50 de angajați) și al microîntreprinderilor (0-9 angajați) pentru a colecta opiniile acestora cu privire la software-ul ERP.

În cadrul sondajului, 35 de manageri de companii au răspuns la întrebările noastre. Am primit răspunsuri pe care le-am așteptat, dar și unele care ne-au surprins.

Răspunsurile primite cu privire la 3 subiecte principale sunt prezentate mai jos.

 

  1. Ce activități ar trebui să fie acoperite de softul ERP în cadrul companiei, care sunt MODULEle necesare?

 

Deși există multe companii cu activități diferite, am dorit să aflăm care sunt modulele considerate importante de către manageri în cadrul software-ului ERP.

Sondajul a scos la iveală un clasament al popularității (aveau opțiunea de a bifa mai multe răspunsuri simultan):

Acest clasament arată (în mod nesurprinzător) că cele mai solicitante aspecte ale software-ului ERP sunt dezvoltarea unui sistem de controlling, managementul sarcinilor de proiect, contabilitatea primară și planificarea financiară.

Cu toate acestea, a fost surprinzător faptul că întreprinderile mici consideră că recrutarea și formarea resurselor umane sunt destul de importante. Aceasta pare a fi o tendință destul de recentă, probabil din cauza presiunilor puternice de pe piața muncii, ceea ce este, considerăm noi, o schimbare foarte pozitivă.

 

  1. Care sunt/pot fi BENEFICIILE pentru compania dvs. în urma implementării unui astfel de software?

Beneficiile și valoarea adăugată așteptate de companii atunci când implementează un sistem ERP sunt:

- 82% - transparență în ceea ce privește situația și mersul lucrurilor și un controlling mai bun asupra companiei

- 79% - posibilitatea de măsurare a muncii depuse, astfel introducerea salarizării bazate pe performanță,

- 79% - decizii rapide și în cunoștință de cauză bazate pe cifre

- 74% - toate datele într-un singur loc, reducerea timpului petrecut cu introducerea datelor

- 68% - automatizarea proceselor de lucru

- 56% - o mai bună planificare a resurselor (stocuri, capacitate de producție, ore de muncă), astfel încât să se poată obține rezultate mai bune din aceleași oportunități

Importanța controllingului apare și aici pe primul loc (și la prima întrebare controllingul a fost cel mai des ”votat” de către manageri).

Salarizarea în funcție de performanță și luarea rapidă a deciziilor sunt, de asemenea, considerate deosebit de importante.

Apare pe partea operațională, dar se pare că este mai puțin importantă, ceea ce privește introducerea datelor și automatizarea proceselor de lucru.

Este puțin ciudat că pe ultimul loc se află planificarea resurselor (utilaje, resurse umane, stocuri, finanțe), fapt pentru care a fost creat software-ul ERP (Enterprise Resource Planning).

 

  1. Care sunt TEMERILE în ceea ce privește implementarea unui astfel de software?

 

Am fost deosebit de curioși să aflăm acest lucru, deoarece ne arată de ce se tem liderii de afaceri, de ce nu se implică mai rapid în proiectele de digitalizare.

Aici, clasamentul arată astfel:

- 53% - Implementarea ERP va fi costisitoare, nu am resurse pentru finanțare

- 47% - Nu voi avea timp să implementez software-ul cu activitatea mea curentă de zi cu zi

- 21% - colegii mei vor respinge proiectul, sunt reticenți la schimbare și dezvoltare

- 6% - datele mele nu vor fi în siguranță

După cum se vede, prețul ridicat se află pe primul loc, urmat de lipsa de resurse umane care pot fi mobilizate pentru activitatea de implementare. Rămâne în urmă, dar într-un procent semnificativ se află reticența  angajaților față de schimbare și dezvoltare, iar securitatea datelor ocupă ultimul loc.

Teama privind prețul ridicat nu este justificat, pe de o parte pentru că sistemele ERP se pot finanța din proiecte de finanțare, iar pe de altă parte prețurile de implementare sunt semnificativ mai mici acum decât în ultimii 5-10 ani.

În ceea ce privește grija privind angajații și siguranța datelor, argumentele sunt bine întemeiate, deoarece o bună parte dintre companiile mici nu au dezvoltat o mentalitate de inovare, astfel, ca o consecință directă, angajații lor nu sunt flexibili și deschiși la nou.

Mulțumiri speciale membrilor Asociației Întreprinzătorilor din Ciuc și companiilor din grupul de networking BNI Flow pentru răspunsurile oferite.

Reproducerea, folosirea datelor de mai sus este permisă numai cu indicarea sursei (soft4biz research).

Pentru întrebări sau pentru implementarea unui software ERP, contactați-ne aici.