pentru cei care sunt curioși să afle semnificația reală din spatele cuvintelor de 2-3 litere și doresc să-și dezvolte afacerea folosind astfel de instrumente
Software-ul pentru afaceri nu este (încă) foarte popular printre proprietarii de afaceri mici. Există încă o percepție conform căreia un astfel de software este doar pentru ”băieții mari” (afaceri mari).
Acest lucru nu mai este valabil!
De aceea, astăzi vom vorbi pe scurt și la obiect despre ce tipuri de software pentru afaceri există și cum se diferențiază acestea.
Software CRM
Software de gestionare a relațiilor cu clienții
Ideea este de a vă oferi sprijin pentru ceea ce se întâmplă în partea clientului.
În mod obișnuit, conține următoarele:
- Colectarea de date de la părțile interesate (de la o interfață web sau în urma unei consultări personale) și ținerea legăturii cu clientul, chiar și în mod automat (buletine informative, SMS-uri, acțiuni în funcție de un eveniment).
- Susținerea activității colegilor de vânzări (programarea și înregistrarea întâlnirilor, a apelurilor etc.)
- Gestionarea ofertelor și a comenzilor clienților
- Facturi emise și plata acestora
Așadar, dacă doriți să vă îmbunătățiți relaționarea cu clienții dvs., să o faceți mai rapidă, mai transparentă și mai eficientă, ar trebui să luați în considerare un software CRM.
Cele mai populare programe CRM de pe piață sunt miniCRM, Aida CRM, Profi CRM etc.
Software PM
Software de management de proiect
Beneficiile sale pot fi deosebit de utile pentru companiile de servicii sau pentru companiile de telemuncă și este, de asemenea, foarte util pentru companiile care se ocupă de inovare, dezvoltare de produse, marketing profesional.
Sufletul softului PM este modulul de gestionare a sarcinilor de proiect (cine s-ar fi gândit...), unde puteți crea proiecte și sarcini.
Utilizatorii iubesc aceste softuri pentru că:
- Se pot crea structuri (proiect-task-subtask) pentru tipuri de servicii sau joburi într-un mod predefinit
- Se pot atribui specificații detaliate sarcinilor, se pot atribui responsabilități și termene limită sarcinilor, se pot atribui statusuri sarcinilor
- Pentru management, acesta este atât un instrument de planificare, cât și un instrument care oferă în același timp vizibilitate asupra situației curente (ce este în grafic, ce a fost amânat, ...)
- Listele de verificare pot fi atașate la sarcini
- La un nivel mai avansat, puteți planifica cu ore (pe sarcină) și urmări timpul efectiv petrecut, din care puteți chiar calcula costurile parțiale pe proiect și pe sarcină.
Așadar, dacă aveți o companie de servicii sau dacă o parte din echipa dumneavoastră lucrează la distanță, ar trebui să luați în considerare cu siguranță (chiar și pentru o companie de 4-5 persoane) să încercați și să vă uitați mai atent la un astfel de software.
Cele mai cunoscute programe de gestionare a proiectelor sunt: ClickUP, Monday, Trello, Asana.
Software BI
Software de informații de afaceri
Dacă vă plac statisticile, sau dacă tocmai ați realizat că nu este bine să luați (doar) decizii de afaceri serioase bazate pe emoții, atunci fiți atenți!
Nu este nicio rușine să recunoști că, după ce ai început o afacere, trebuie luate o mulțime de decizii (care uneori eșuează), iar cele mai multe dintre ele sunt luate de antreprenorul începător pe baza emoțiilor. Dacă te pricepi la acest ”sport”, poți ajunge destul de departe, dar există un moment (acesta apare adesea la afacerile cu 15-30 de persoane) când lucrurile încep să devină prea complexe și devine mai riscant să iei decizii doar pe baza intuiției. Desigur, antreprenorul mai studios (care se perfecționează) își va da seama mai repede de acest lucru.
Atunci când se naște această conștientizare, că este bine să vezi cifre, tendințe și grafice, atunci ar trebui să te gândești să stabilești un sistem de control în compania ta și să începi să măsori cele mai importante 5-10 lucruri (cifre) la nivelul companiei. Atunci nu te uiți doar la cât de mult ai de plătit și câți bani ai în bancă, ci și la lucruri mai subtile, de ex:
- Marja
- Randamentul investițiilor
- Eficiența forței de muncă (valoarea produsă per angajat)
- Costurile de marketing și de vânzări pe tipuri
- Performanța financiară a proiectelor, etc.
Așadar, dacă vedeți că este nevoie de astfel de lucruri, mai întâi lucrați puțin la ceea ce credeți că ar trebui să măsurați, iar apoi familiarizați-vă cu software-ul BI.
Cel mai cunoscut dintre acestea este Power BI, dar există o serie de alte instrumente și chiar Excelul vă poate ajuta cu grafice și linii numerice la un nivel de bază.
ERP
Este elementul forte al software-ului de afaceri, numele său provenind de la Entreprise Resource Planning.
Cu alte cuvinte, este o modalitate de a utiliza resursele întreprinderii într-un mod planificat.
Un software ERP bun are toate elementele despre care am vorbit mai sus, inclusiv modulele CRM, modulul de gestionare a proiectelor și BI.
Dar ce înțelegem prin resurse ale întreprinderii, ce poate fi planificat?
Acestea sunt cam cele mai importante:
- Planificarea fluxului de numerar (venituri, cheltuieli, flux de numerar)
- Planificarea stocurilor (cantitatea optimă de bani în stoc)
- Planificarea capacității de producție (cum să obținem cel mai bun rezultat posibil din capacitatea existentă)
- Planificarea resurselor umane (în primul rând ore de muncă și sarcini), dar aceasta poate fi extinsă și la recrutare-selecție-mentorizare.
Când ar fi cazul să vă gândiți la ERP?
Atunci când doriți un sistem integrat care să includă toate programele mai mici menționate mai sus. Dacă doriți să vă conduceți afacerea într-un singur loc și cu o viziune coerentă, este timpul pentru ERP.
Un bun început ar putea fi (dacă aveți în minte obiectivul de mai sus) să implementați ERP în tranșe: mai întâi CRM (pentru a genera mai multe vânzări), apoi proiect, etc.
Marele avantaj al acestei strategii este că nu trebuie să înlocuiți la finalul zilei diferitele softuri pe care le-ați învățat cu mult efort cu un sistem mai mare și mai unificat (care este ERP), ci puteți avansa în ritmul dumneavoastră, fără să ratați obiectivul pe termen lung.
Dacă acesta este obiectivul dumneavoastră, noi vă putem sprijini.
Completați formularul aici și vă vom contacta în cel mai scurt timp: