Multe întreprinderi mici și mijlocii nu au (chiar dacă lucrează cu o echipă de 5o-8o persoane) procese de resurse umane eficiente și funcționale.

Deși implementarea unui software ERP în general nu vizează în mod specific sprijinirea și îmbunătățirea proceselor de resurse umane, merită să se țină cont de acest aspect (cel puțin ca obiectiv secundar, dacă nu mai mult) atunci când se ia în considerare implementarea unui ERP.

Ráduly Izabella Andrea

Următoarele aspecte pot fi realizate relativ ușor (desigur doar dacă sunt susținute de software-ul ERP):

 

- În cazul în care în cadrul companiei se lucrează în mod hibrid (inclusiv prin telemuncă), merită să se ia în considerare modul în care acest lucru poate fi sprijinit de modulul de proiect al software-ului ERP.

- Dacă inovarea joacă un rol important în viața companiei (de exemplu, există eforturi semnificative în dezvoltarea produselor, marketing și poate proiecte de inovare separate), atunci și acestea sunt mai ușor de gestionat cu ajutorul modulului de proiect ERP.

- În cazul în care ERP include un sistem de chat sau un forum de mesaje, acesta poate fi un instrument foarte bun pentru a pune comunicarea în cadrul companiei într-o formă organizată și transparentă. Informațiile de interes intern nu mai sunt transmise de la un coleg la altul în multe e-mailuri, ci se fac într-o interfață transparentă cu canale predefinite.

- Comunicarea și eficiența muncii pot fi, de asemenea, susținute de un calendar comun, care ajută la planificare și implementare. Un astfel de calendar poate fi utilizat pentru a planifica în avans activitățile comune (de exemplu, întâlniri săptămânale sau zilnice, sesiuni de consolidare a echipei, rapoarte etc.).

- În cazul în care ERP-ul include și un instrument pentru a ține evidența unei liste de abilități-competențe, acest lucru poate fi din nou foarte util atunci când se planifică ce noi abilități trebuie să dobândească colegii în perioada următoare, la ce cursuri de formare să fie trimiși.

- Dacă există, de asemenea, un modul în ERP care permite programarea concediilor, atunci, din nou, acest lucru poate fi un avantaj. În loc de birocrația obișnuită a cererilor de concediu, acest proces poate fi mutat în mediul digital, fiind mai ușor și mai rapid. Nu în ultimul rând, acesta poate fi ușor de urmărit ulterior (zilele de concediu rămase, zilele deja utilizate, defalcate pe persoane și perioade etc.).

 

Modulele și funcțiile ERP de mai sus - chiar dacă într-o măsură mai mică- pot face mai eficientă și mai ușoară munca colegului de la resurse umane și a managerului companiei.

Există și un nivel avansat în acest subiect!

 

În acest caz, ERP-ul acoperă, de exemplu, și următoarele subiecte de resurse umane:

- să sprijine procesul de recrutare și selecție,

- procesul de formare (on-boarding) a noilor colegi,

- implementarea unui sistem de evaluare a performanțelor și susținerea acestuia cu elemente vizuale puternice (statistici, grafice)

- "gamification" - implementarea unor jocuri care au ca scop bonusarea angaja'ilor perfomanți .

 

Dar vom reveni la ele în partea a doua (to be continued...)

 

Dacă doriți să vedeți cum pot fi implementate aspectele de mai sus într-un sistem ERP, contactați-ne folosind formularul disponibil accesând link-ul de mai jos:

https://soft4biz.ro/contact