Rețeta eșecului ERP, Partea 3:

"Nu avem timp pentru gestionarea datelor"

 

Gestionarea necorespunzătoare a datelor poate cauza mai multe daune decât vă imaginați. Nu contează cât de multe date reușiți să colectați și să organizați dacă calitatea informațiilor pe care le obțineți este insuficientă.

Astăzi vom discuta despre modul în care vă puteți optimiza abordarea gestionării datelor și vă puteți asigura că noul software ERP vă oferă informațiile de care organizația dumneavoastră are nevoie.

Ce înseamnă gestionarea datelor?

Fiecare organizație are propria definiție unică a gestionării datelor, dar scopul este întotdeauna același: să se asigure că datele sunt de cea mai bună calitate posibilă în cadrul organizației și că informațiile sunt procesate conform standardelor predefinite.

În lipsa unor politici de gestionare a datelor, companiile se pot confrunta cu o serie de riscuri, cum ar fi:

- Oportunități de afaceri ratate

- Probleme de performanță

- Costuri de operare excesive

- Un proces decizional mai puțin precis

- Riscuri de securitate cibernetică și încălcări ale securității datelor

Pe de altă parte, atunci când gestionarea datelor este o prioritate, organizațiile pot avea o serie de beneficii, printre care:

- Un proces decizional mai încrezător

- Calitatea generală a datelor îmbunătățită

- Capacitate sporită de a îndeplini cerințele de reglementare

- Creșterea profitabilității

- Productivitate mai mare a personalului

Dar atingerea acestui obiectiv nu este întotdeauna ușoară. În încercarea de a vă optimiza politicile de gestionare a datelor, este ușor să vă abateți de la drumul cel bun. Să analizăm ce se poate întâmpla dacă echipa dvs. nu gestionează datele în mod corespunzător.

5 riscuri pe care le pot întâmpina organizațiile fără managementul corespunzător al datelor

 

  1. Oportunități de afaceri ratate

 

Are afacerea dvs. în prezent capacitatea de a identifica tendințele din industrie? Puteți anticipa când o anumită tehnologie digitală va deveni populară?

Dacă dispuneți de un cadru solid de gestionare a datelor, puteți urmări mai ușor ce se întâmplă în nișa dvs. industrială. Puteți acționa mai rapid și puteți fi mai competitiv. Este mai puțin probabil să ratați o nouă lansare de produs, o oportunitate neexploatată sau o caracteristică pe care clienții dvs. o cer.

 

  1. Probleme de performanță

 

La fel cum informează fiecare aspect al afacerii dumneavoastră, datele conțin, de asemenea, detalii despre modul în care lucrează angajații dumneavoastră. Cum veți ști ce echipamente funcționează și care necesită întreținere? Dar despre conflictele care împiedică echipele dumneavoastră să își facă treaba cât mai eficient?

Fără o strategie riguroasă de gestionare a datelor, ați putea pierde urma evidențelor privind performanța și productivitatea.

Dar, dacă aveți vizibilitate asupra tuturor aspectelor legate de operațiunile dumneavoastră, puteți detecta cu ușurință provocările legate de comunicarea organizațională. Apoi puteți lua măsuri pentru a reduce cât mai mult posibil consecințele.

 

  1. Costuri de operare excesive

 

Dacă problemele de întreținere și de performanță nu sunt controlate, o companie poate pierde bani fără să își dea seama.

Odată ce aveți un plan de colectare, stocare și curățare a datelor într-un sistem integrat ERP, CRM, este mai ușor să vedeți unde se generează costuri inutile.

Având acces la date curate și fiabile, puteți identifica zonele de risc și puteți face schimbările necesare pentru a diminua aceste costuri inutile.

 

  1. Un proces decizional mai puțin precis

 

În calitate de antreprenor, pentru a conduce o afacere de succes fiecare decizie pe care o luați ar trebui să se bazeze pe dovezi.

Acum, cu ajutorul software-ului ERP, este mai ușor ca niciodată să accesați informații despre afacerea, partenerii, angajații și clienții dumneavoastră. Ceea ce contează este ce faceți cu aceste date. Dacă nu le stocați și nu le gestionați corespunzător, informațiile pot deveni inexacte.

De exemplu, faceți o prognoză de vânzări pe baza datelor din ultimele șase luni. Intenționați să analizați care produse sau servicii s-au vândut cel mai bine și să creșteți producția în acele categorii. Ce s-ar întâmpla dacă informațiile pe care le-ați folosit s-ar dovedi a fi incorecte?

Nu este niciodată inteligent să luați o decizie bugetară pe baza unor informații inexacte. Acest lucru ar putea însemna o investiție excesivă în stocuri cu performanțe scăzute sau s-ar putea să nu investiți suficienți bani într-un sector al afacerii dumneavoastră care are potențial.

Aveți nevoie ca aceste cifre să fie cât mai corecte și mai precise posibil, mai ales atunci când sunt atât de multe în joc.

 

  1. Riscuri de securitate cibernetică

 

Potrivit unui studiu, în 2022 au existat peste 4.100 de încălcări ale securității datelor făcute publice. Ca urmare, aproximativ 22 de miliarde de date au fost făcute publice.

Dacă afacerea dvs. nu are un control ferm asupra datelor, fișierele sensibile sau confidențiale ar putea deveni vulnerabile. Politicile slabe de guvernare a datelor expun compania dvs. la o serie de probleme de securitate cibernetică, permițând hackerilor să aibă acces la cele mai sensibile informații.

Nu doar datele în sine trebuie să fie securizate, ci și protocoalele de acces. Colaborați cu echipa dvs. pentru a stabili protocoale de privilegii și permisiuni, astfel încât doar anumiți utilizatori să poată accesa sistemul ERP. Vă recomandăm să aveți un plan de recuperare pe care să îl puteți pune în aplicare chiar și în cazul în care are loc o încălcare.

 

Reducerea impactului unui management slab al datelor

Este greu să înțelegi valoarea unor date exacte până când vă dați seama că nu le aveți. Aceasta apare atunci când realizați că organizația dvs. pierde bani, timp, productivitate și reputație. Gestionarea și analiza necorespunzătoare a datelor cauzează această problemă.

Impactul unei gestionări deficitare a datelor se extinde la aproape toate domeniile organizației. Dacă nu aveți o strategie pentru a vă asigura că tot ceea ce vedeți este relevant, oportun și precis contactați-ne soft4biz pentru a afla cum să creați un sistem care să funcționeze.