Vă gândiți să implementați un software de planificarea resurselor întreprinderii (ERP)?
Acest software vă poate ajuta să simplificați și să automatizați funcțiile de back-office, eliberându-vă angajații pentru a lucra la inițiative mai importante și mai valoroase.

Cu toate acestea, înainte de a începe să vă gândiți la alegerea unui ERP, este important să înțelegeți exact ce face software-ul ERP.

Aztăzi, vom distruge unele dintre cele mai frecvente mituri și concepții greșite despre softwre-ul ERP. Dacă abordați selecția software-ului crezând aceste mituri, este posibil să ducă la un eșec.

  1. ERP este util doar pentru companiile mari

Una dintre cele mai mari greșite concepții despre software-ul ERP este că numai companiile mari pot beneficia de funcțiile sale. Există multe tipuri de sisteme ERP concepute pentru organizații de toate dimensiunile. Majoritatea soluțiilor ERP sunt, de asemenea, complet scalabile și flexibile, permițând proprietarilor de afaceri să personalizeze sistemul în funcție de nevoile lor.

Pe măsură ce afacerea dvs. se dezvoltă, sistemul ERP poate crește odată cu ea. Puteți implementa doar modulul pe care o necesită modelul dvs. de afaceri, adăugând mai multe module (și funcționalități), după cum este necesar.

  1. Este prea scump

Sistemele ERP pot deveni costisitoare, mai ales dacă adăugați personalizări. Cu toate acestea, nu este întotdeauna cazul. Prețul exact pe care îl veți plăti depinde de mai mulți factori, inclusiv:

- Dimensiunea afacerii dvs.

- Numărul de angajați care utilizează sistemul

- Numărul de module, caracteristici și extensii de care aveți nevoie

- Volumul de restructurare organizațională pe care îl va necesita implementarea

În plus, cele mai multe companii vor constata că ROI-ul (amortizarea investițieiîn software ERP) este unul avantajos. Cu un sistem ERP în funcțiune, angajații dvs. nu mai trebuie să petreacă ore întregi din timpul prețios cu sarcini manuale, repetitive și consumatoare de timp. În schimb, ei pot lucra la proiecte valoroase care ajută la creșterea veniturilor, la îmbunătățirea satisfacției clienților și la atragerea de clienți noi.

  1. Implementarea durează prea mult

Sunteți interesat să profitați de avantajele unui software ERP, dar vă îngrijorează faptul că implementarea proiectului va dura prea mult? În timp ce primele sisteme ERP erau complexe de instalat, soluțiile moderne mai noi sunt concepute cu cele mai bune practici preconfigurate pentru a se adapta la o gamă mai largă de modele de afaceri, ceea ce le face mai ușor de implementat.

Cu toate acestea în fiecare etapă ar trebui să acordați prioritate unor domenii cheie, cum ar fi planificarea proiectului, gestionarea schimbărilor organizaționale și managementul proiectului. Acest lucru vă poate ajuta să evitați blocajele comune care duc la eșecul ERP.

  1. Sistemele "out-of-the-Box" nu sunt la fel de funcționale

Multe companii cred că, pentru a obține cel mai bun software ERP, trebuie să investească într-un sistem ERP personalizat și costisitor. Cu toate acestea, există multe avantaje în cazul în care, în schimb, cumpărați un sistem funcțional deja, gata de utilizare.

Costurile de implementare sunt, în mod normal, mai puțin costisitoare în cazul unui sistem ERP prefabricat, setat deja, decât în cazul unui sistem personalizat. În cazul unui sistem ERP personalizat, este nevoie să angajați dezvoltatori cu experiență care să vă ajute să gestionați etapele critice ale proiectului, iar dacă un membru de bază al acestei echipe pleacă, acesta își va lua cunoștințele cu el.

În schimb, dacă achiziționați un sistem gata făcut (funcțional deja, sistem zis și out-of-the-box), puteți fi sigur că veți avea sprijinul acestuia pe toată durata proiectului.

Dacă doriți ca efortul dvs. să fie cât mai accesibil și cât mai rapid utilizabil, aceasta poate fi o soluție ideală. Cu toate acestea, funcționalitatea generală poate fi limitată în lipsa unor caracteristici personalizate.

  1. Beneficiază de software ERP doar anumite echipe din firmă, nu toți

O altă concepție greșită este aceea că software-ul ERP este rezervat doar anumitor echipe, cum ar fi departamentele de resurse umane și contabilitate. În realitate, fiecare grup poate beneficia de el. Chiar dacă un angajat nu interacționează direct cu software-ul, tot va beneficia de avantajele unei colaborări mai ușoare și ale unei comunicări îmbunătățite.

Atunci când este implementat corect, software-ul ERP poate acționa ca un centru de management intern pentru întreaga companie. Acest lucru include toate echipele dumneavoastră, în toate locațiile și diviziile.

  1. Nu necesită intervenția umană

Oricât de inteligente ar fi, sistemele ERP nu sunt roboți. Ele nu pot îndeplini toate funcțiile în locul dumneavoastră. Cel puțin în viitorul apropiat, va trebui în continuare să adăugați și să partajați date, sau să gestionați permisiunile.

Acesta este motivul pentru care este important să investiți într-un program de instruire a utilizatorilor finali înainte de a folosi ”live” noul software. Acest lucru nu numai că le va extinde setul de competențe, dar poate reduce și rezistența la schimbare.

  1. ERP este la fel ca CRM, SCM sau MRP

Acronimele de afaceri pot începe să arate toate la fel la un moment dat! Cu toate acestea, un sistem ERP nu trebuie confundat cu un software de gestionare a relațiilor cu clienții (CRM). De asemenea, nu este același lucru cu software-ul de gestionare a lanțului de aprovizionare (SCM) sau cu software-ul de planificare a resurselor de producție (MRP).

În timp ce un sistem ERP poate aduce beneficii întregii organizații, un instrument precum CRM este mai mult axat pe client și forța de vânzări. În mod similar, un sistem pentru lanțul de aprovizionare este mai mult axat pe relațiile cu furnizorii și pe gestionarea stocurilor.

Există destul de multe concepții greșite în legătură cu software-ul de afaceri ERP. Acesta este doar vârful icebergului. În loc să ascultați zvonuri, de ce nu mergeți direct la sursă?

La soft4biz, cunoaștem bine fiecare aspect al implementărilor ERP, de la evaluare până la asistența post-go-live. Vă vom ajuta să separați realitatea de ficțiune, astfel încât să puteți fi încrezători pe măsură ce avansați în proiectul dumneavoastră.

Contactați-ne acum: http://soft4biz.ro/contact